Почина академскиот сликар Илија Аџиевски

0
129

Аџиевски е роден во Струга во 1926 година. Академија за ликовна уметност завршил во Загреб во 1954 година, во класата на професорот Франо Кршиниќ. Автор е на голем број споменици, монументални керамички релјефи, парковски скулптури, портрети на познати личности од јавниот и културниот живот. Учесник е на значајни национални и интернационални изложби.

Погребот е закажан за утре во 14 часот, на градските гробишта во Струга.

 

 

mkd.mk