More

  Спасовски: За првпат воведовме тест на интегритет за сите вработени во МВР

  За првпат воведовме Тест на интегритет за сите нови вработувања во МВР – Согласно извештајот на ГРЕКО за евалуација на РСМ – петти круг за ,,Спречување на крупцијата и промовирање на интегритет кај централната власт и органите за спроведување на законот”, со законско решение го уредивме прашањето на интегритетот за кандидатите за вработување, како и за сите вработени во Министерството.

  🔹Имено, како нов услов за засновање на работен однос е кандидатот да има положено Тест за интегритет.

  🔹За постојните работници, пак, заради спречување на корупција и злоупотреба на службената положба, а со цел јакнење на интегритетот на секој работник, се предлага да се врши проверка на интегритетот, преку спроведување ТЕСТ за професионален интегритет. Тој тест ќе се врши континуирано за времетраење на работниот однос на работникот. Резултатот од тестот може да биде и индикатор за поведување на предистражна постапка. Резултатот може да биде позитивен или негативен. Негативниот резултат е предвиден како потежок случај за дисциплинска одговорност и основа за поведување на дисциплинска постапка.

  Од полицијата со висок интегритет се очекува да го усогласи начинот на однесување на полициските службеници со демократските вредности додека при преземањето на мерките од овластувањата да се раководи од владеење на правото и доследно да ги почитува човековите права. Тоа значи отстранување на условите за постоење на корупција во полицијата и непрофесионалното постапување и воспоставување на посакуваните етички стандарди.

  spot_img

  Последни Вести

  spot_imgspot_img

  Слични Вести

  Skopje
  overcast clouds
  2.8 ° C
  2.8 °
  2.8 °
  87 %
  1kmh
  100 %
  Thu
  9 °
  Fri
  13 °
  Sat
  15 °
  Sun
  10 °
  Mon
  6 °
  spot_imgspot_img