Либанскиот судија Наваф Салам избран за нов претседател на Меѓународниот суд на правдата

0
57

Либанскиот судија Наваф Салам во вторникот беше избран за нов претседател на Меѓународниот суд на правдата (МСП) со тригодишен мандат, јавува Анадолу.

За потпретседател во истиот мандат беше избрана судијката од Уганда, Јулија Себутинде, која гласаше против сите мерки што ги бара Јужна Африка во случајот за геноцид врз Израел.

МСП, највисокиот суд на ОН, се состои од 15 судии избрани на девет години од Генералното собрание на ОН и Советот за безбедност.

Судијата Салам, кој го започна својот мандат во МСП на 6 февруари 2018 година, беше либански амбасадор и постојан претставник во ОН пред да се придружи на судот.

Потпретседателката Себутинде се придружи на МСП на 6 февруари 2012 година. Пред тоа, таа беше судија во Специјалниот суд за Сиера Леоне.

Себутинде го привлече вниманието откако гласаше против сите привремени мерки наложени од МСП на 26 јануари во случајот за геноцид против Израел.

Судот на ОН го најде за веродостојно тврдењето на Јужна Африка дека Израел врши геноцид во неговата привремена пресуда минатиот месец. Тој издаде привремена наредба со која се бара од Израел да престане да ја попречува испораката на помош во Газа и да ја подобри хуманитарната ситуација во палестинската енклава.

извор:Анадолу.

фото:Анадолу.