Ковачевски: ЕУ е единствената шанса за позитивни промени во Македонија

0
50

„ЕУ и членството во ЕУ е единствената шанса за позитивни промени во нашата држава. Тоа го знаат сите граѓани. За правење исчекор напред кон членството во ЕУ и успешното зачленување во НАТО е потребна храброст и одлучност. Тоа го направивме ние благодарение на нашата храброст и лидерство“, рече претседателот на СДСМ, Димитар Ковачевски на вечерашниот „Дуел за Македонија“ на Канал 5 телевизија.

„Јас бев тој кој преговараше за европскиот предлог и тие преговори не беа лесни бидејќи се одвиваа во услови на најнарушени односи со Бугарија, во времето кога јас дојдов на чело на Владата. Во текот на тие преговори минавме низ еден тежок период. Јас сум кажал и ќе повторам, моето чувство во тие моменти беше како некој со нож да ми го сече стомакот. Меѓутоа на крајот на денот вие мора да донесете одлука, одлука за иднината и за визијата на државата“, истакна Ковачевски.

Тој се надоврза велејќи дека на почеток на преговорите на маса биле прашањата кои се однесуваат на македонскиот идентитет и тогаш биле потребни трпение, храброст и знаење за тие преговори да бидат сведени на преговори за малцински прашања.

„Визијата на државата и подобра иднина зависи од носење одлуки, а не од неодлучност. Со неносење одлуки државата останува во статус кво, односно назадува. Ние, нашиот пат во ЕУ го започнавме во 2005 година заедно со Хрватска. Додека Хрватска се европеизираше, ние од 2005 до 2016 година се антиквизиравме и затоа велам дека ЕУ предлогот е најдобриот предлог кој Македонија можеше да го добие, предлог со кој имаме заштитен македонски јазик, култура и идентитет како дел од мозаикот на култури и идентитети на европските народи. Ние денеска преговораме со Европската Унија“, изјави Ковачевски.