Научниците за прв пат скенираа мозок на маж кој бил на смртна постела – за прв пат научно објаснување што гледа човекот кога умира

0
730

Меѓународен тим на научници тврди дека првото скенирање на човечки мозок на умирање открило фасцинантни детали. Според наодите од нивната студија, објавени во научното списание Frontiers in Aging Neuroscience, непосредно пред и по запирање на работата на срцето, научниците забележале зголемена активност на мозокот слична на онаа што се јавува кога се концентрираме, сонуваме, паметиме или медитираме.

Мозокот може да остане активен и координиран за време, па дури и по транзицијата кон смртта, па дури и може да биде програмиран да го оркестрира сето тоа, се вели во студијата.

Студијата некако случајно започна. 87-годишен маж кој боледувал од епилепсија бил поврзан со електроенцефалограм кој ја снима мозочната активност. За време на постапката, пациентот доживеал срцев удар и починал, но уредот продолжил да работи, снимајќи ја неговата мозочна активност, што им овозможило на научниците да ја анализираат.

Ајмал Земар, неврохирург од Универзитетот во Луисвил, кој го водел истражувањето, истакнува дека резултатите го поставуваат прашањето дали навистина доживуваме блесоци од нашите животи пред нашите очи во последните моменти.

Нешто што можевме да научиме од ова истражување е дека иако нашите најблиски ги затвориле очите и се подготвени да не остават за да одат на последен одмор, нивниот мозок можеби репродуцира некои од најубавите моменти кои ги доживеале во нивните животи, вели Земар.

Научниците тврдат дека наодите го доведуваат во прашање и разбирањето кога точно завршува животот, како и поставувањето на важни прашања како што се оние поврзани со дарувањето органи.

Истражувачите сепак забележуваат дека се потребни повеќе студии бидејќи предмет на нивната студија бил маж кој боледувал од епилепсија. Неговиот мозок бил оштетен како последица на напади и отоци, кои го отежнуваат толкувањето на податоците.