More

  Кузеска: Скандал, незаконско работење на градоначалникот на ВМРO-ДПМНЕ во Гази Баба, Бобан Стефковски

  Денеска СДСМ објавува скандал, основано сомнение за незаконско работење на градоначалникот на ВМРO-ДПМНЕ во Гази Баба, Бобан Стефковски. За целиот скандал поседуваме документи и докази доставени од страна на свиркачи. Спротивно на законот, градоначалникот на општина Гази Баба, назначил лице без лиценца за ревизор, без положен испит, извесен Добри Петров. Станува збор за Добри Петров, назначен за вд директор на Јавното комунално претпријатие Гази Баба, истакна Богданка Кузеска, портпаролка на СДСМ.

  Во продолжение ја пренесуваме прес конференцијата во целост:

  Листата на овластени ревизори е лесно достапна на веб страната на Институтот за овластени ревизори, и јасно е дека Добри Петров нема положен испит за внатрешен ревизор и нема лиценца. (https://www.iorrm.org.mk/doc/%D0%98%D0%9E%D0%A0%D0%A0%D0%9C%20-%20%D0%A0%D0%95%D0%93%D0%98%D0%A1%D0%A2%D0%90%D0%A0%20%D0%9D%D0%90%20%D0%A0%D0%95%D0%92%D0%98%D0%97%D0%9E%D0%A0%D0%98%20-%2018.02.2022.pdf )

  Со ова прекршен е Член 36 од Законот за јавна внатрешна финансиска контрола. Но, не и последено.

  Неовластеното лице кое било незаконски избрано за ревизор, бил исто така незаконски задолжен да изврши ревизија на работата на детската градинка „Детска Радост“.

  Тоа е овој документ на којшто стои неговиот потпис.

  Бидејќи неовластено лице го правело овој документ, по налог на градоначалникот, злоупотребена е службената положба и овластување.

  Понатаму, лицето кое без лиценца ја вршело ревизијата, ревизорскиот извештај, наместо согласно Законот да го достави прво кај директорката на градинката го доставил кај градоначалникот.

  Врз основа на овој незаконски Извештај директорката на градинката е разрешена.

  Очигледно целта на целата оваа незаконска операција била заради разрешување на директорката на градинката „Детска Радост“.

  Со незаконска постапка, со незаконски назначување лице за ревизор кое не било ревизор и со незаконски Извештај.

  Ете тоа е ВМРО-ДПМНЕ почитувани граѓани.

  Ова е вистинското лице на ВМРО-ДПМНЕ, кое е локална власт во најголем дел од општините.

  Со општините владеат како шерифи, без почитување на закони и прописи со единствена цел, да разрешуваат и да именуваат нивни партиски војници и извршители.

  Очекуваме од сите надлежни институции по допрен глас да покренат соодветни законски процедури за овој скандал.

  Христијан Мицкоски и ВМРО-ДПМНЕ јавно да го повикаат на одговорност нивниот градоначалник и сите инволвирани во овој скандал.

  spot_img
  spot_img

  Последни Вести

  spot_imgspot_img

  Слични Вести

  Skopje
  clear sky
  14.8 ° C
  14.8 °
  14.8 °
  88 %
  1kmh
  0 %
  Sat
  37 °
  Sun
  33 °
  Mon
  21 °
  Tue
  29 °
  Wed
  28 °
  spot_imgspot_img