Украина бара протерување на Русија од Обединетите нации и одземање на статусот постојана членка на Советот за безбедност

0
235

Врховната Рада на Украина ги повикува Обединетите нации да започнат итна мировна операција на ОН на територијата на Украина со одлука на Советот за безбедност на ОН .

Претседателот на Врховната Рада на Украина Руслан Стефанчук изјави дека:
„Светските лидери мора да и го одземат седиштето на Русија на постојаната членка на Советот за безбедност на ОН и да го исфрлат од ОН и воопшто од сите специјални институции.

Во тек е обид за дипломатско изолирање на Владимир Путин со оспорување на правото на Русија на постојано седиште во Советот за безбедност на ОН врз основа на тоа што Русија го презеде местото од непостоечкиот Советски Сојуз во 1991 година без соодветно овластување.

Дипломатите исто така бараат да видат дали има основа за отстранување на Русија од претседателството на Советот.

Претседателството ротира месечно помеѓу 15-те членови на советот за безбедност, дозволувајќи му на носителот на функцијата да ја обликува својата месечна агенда и да претседава со неговите состаноци.

Рускиот пратеник Василиј Небензиас претседаваше со итен состанок на Советот за безбедност во Њујорк во средата вечерта, додека Путин го објави својот напад врз Украина. Небензиас почна да чита текст испратен до неговиот телефон од Кремљ во кој го оправдува нападот. Тој ја задржа фикцијата дека инвазијата не е во тек, туку дека започнала специјална воена операција во Донбас.

Повеќето членови на советот ја осудија Русија, една од петте постојани членки на Советот за безбедност, при што генералниот секретар на ОН Антонио Гутереш го презеде реткиот чекор обвинувајќи ја Русија дека ја прекршила повелбата на ОН.

Нацрт-предлогот на Советот за безбедност, со кој се осудува Русија и се повикува на нејзино безусловно повлекување, се преговара зад сцената во Њујорк и најверојатно ќе се расправа во петок, но Русија како постојана членка ќе го искористи своето вето.

Украинскиот амбасадор во ОН, Сергиј Кислица, на состанокот во средата вечерта изјави дека членот 4 од Повелбата на ОН вели дека ОН се отворени само за мирољубиви држави кои ги прифаќаат условите на повелбата. Тој рече дека дејствијата на Русија покажале дека таа не може да се усогласи со тие услови.

извор/фото: агенции