Обработливото земјиште во Египет се наводнува со традиционални тркала повеќе од 2.000 години

0
277

Водните тркала направени од дрво, кои датираат од пред 2.300 години во Египет, и денес ја одржуваат својата функционалност, иако нивниот број е намален во споредба со минатото, јавува Агенција Анадолија (АА).

Во Египет за наводнувањето на земјоделските површини се користат различни методи. Механизмот на тркалото за вода, кој се наоѓа меѓу овие методи, се користи приближно 2.300 години.

Фејум е еден од регионите на северот на земјата каде што активно се користат водните тркала. Во областа има повеќе од 200 водни тркала.

Тркалата се подготвуваат за употреба од искусни мајстори по долги напори.

– Тркалата понекогаш достигнуваат тежина од 1 тон

Подготовката на тркалата траат неколку недели. За поставувањето на водните тркала се користат трактори и градежна опрема. Тркалата понекогаш достигнуваат тежина од 1 тон.

Според историските извори, системот за наводнување со водни тркала се користи повеќе од 2.000 години, особено во областа Фејум, Египет, каде што тркалата почнале да се градат пред 2.300 години.

Наслагите од кал и остатоците од ѓубре кои се формираат на тркалата со текот на времето, исто така се чистат редовно за да не се попречи работата на механизмот.

Текстот во целост на: Агенција Анадолија (АА).