Глобален договор за производство на пластика

0
323

До 2040 година, количината на пластичен отпад што се излева во океаните се предвидува да се зголеми тројно, а владите се под притисок да се обединат и да усвојат глобален одговор на кризата.

Обединетите нации во почнаа официјални преговори за глобален договор чија цел е да се реши „епидемијата“ на пластичен отпад, а експертите сметаат дека тоа е историски момент за планетата и најважниот мултилатерален пакт од Парискиот климатски договор во 2015 година.

Собранието на ОН за животна средина (UNEA), кое завршува денеска во Најроби, е подготвено да усвои резолуција за формирање меѓувладина преговарачка комисија и финализирање на правно обврзувачки договор до 2024 година. До 2040 година, количината на пластичен отпад што се излева во океаните се предвидува да се зголеми тројно, а владите се под притисок да се обединат и да усвојат глобален одговор на кризата.

 

извор/фото: агенции