Би-би-си ја прекинува работата во Русија

0
253

Британски Би-би-си соопшти соопшти дека привремено ја прекинува работата на сите свои новинари во Русија, откако пратениците во Думата донесоа закон со кој се криминализира известувањето за војната во Украина, ако отстапува од владината линија.

Генералниот директор на британската телевизија Тим Дејви рече дека законот го „криминализира независното новинарство“. Тој истакна дека корпорацијата ја прекинува работата во Русија додека ги проценуваат „целосните импликации од овој непосакуван развој на настаните“.

„Безбедноста на нашиот персонал е најважна и не сме спремни да ги изложиме на ризик од кривично гонење затоа што ја работат својата работа“, рече тој.

 

извор/фото: Радио Слободна Европа