Остатоци од ракета удрија во Месечината со брзина од 9.300 км/час

0
584

Дел од ракета, тежок три тони, удри во Месечината, тврдат научници кои овој настан го најавија уште во јануари.

Станува збор за дел на ракета кој кон Месечината се движеше со брзина поголема од 9.334 км/час. Астрономите првично сметаа дека станува збор за дел од ракета на компанијата SpaceX, но потоа преку дополнителна анализа на податоци е утврдено дека сепак станува збор за кинеска ракета. Новиот пресврт уследил откако Кинезите објавиле дека ракета “Chang`e 5-T1” која ја лансирале во тоа време, по лансирањето целосно изгорела во атмосферата, така што ракетата која е на пат кон Месечината не е нивна.

Научниците очекуваат дека последиците од ударот на делот од ракетата на лунарната површина да бидат минимални.

Се надеваат дека ќе можат да го проучат кратерот со размер од 10 до 20 метри, како и облакот лунарна прашина што може да подигне по ударот од ракетата.