Зголемена побарувачката на таблети кои штитат од радијација

0
585

Аптеките во Австрија останале без калиум-јодид, кој штити од таложење на радиоактивниот јод, додека пак во Хрватска исто така има голема побарувачка за овие таблети поради страв од нуклеарен напад како последица на актуелната украинско-руска војна.

Меѓутоа, според зборовите на специјалистот кардиолог Марија Здравковиќ, калиум-јодидот не би бил доволен во случај на изложување на радиоактивност.

„Тоа е препарат кој се дава при акутно изложување на радијација поради спречување на врзување на радиоактивните честитки, односно радиоактивниот јод за ткивото на штитната жлезда. Јасно е дека во случај на било какво изложување на радиоактивност, калиум-јодидот не би бил доволен затоа што и другите елементи влегуваат во телото, пред сè стронциум, радиоактивни честички“, изјавила докторката.

извор/фото: агенции