Нема оштетување на безбедносните системи во нуклеарната централа Запорожје

0
561

Безбедносните системи во нуклеарната централа Запорожје се недопрени, а радијацијата е на нормално ниво, вели украинскиот нуклеарен регулатор.

Русија ја зазема најголемата нуклеарна централа во Европа, во напад кој беше извршен оваа недела, а зградите на централата беа оштетени од гранатирање.

Украинскиот регулатор ги известил Обединетите нации дека успеал да одржи контакт со персоналот во електраната и дека два од шесте реактори се моментално во функција.

Останатите три нуклеарни централи во Украина работат безбедно, соопшти Меѓународната агенција за атомска енергија на ОН повикувајќи се на информации што ги добила од украинскиот регулатор.

 

 

извор/фото: Радио Слободна Европа