Трипуновски: Производството на пченица за 5 години намалено за 60.000 тони, со СДСМ домашното производство не ги покрива потребите на државата, а стоковите резерви празни

0
249

Последните неколку месеци сме сведоци како државата се соочува со огромно поскапување на брашното и лебот, а сега откако изби војната во Украина под знак прашалник се става и нивото на стоковите резерви во Република Македонија.
Од владата излегоа со различни изјави, дека има, па дека нема доволно стокови резерви на пченица, за потоа да излезе претседателот на соседна Србија и да каже дека ќе отстапи 50.000 тони пченица и 25.000 пченка, по барање на владата на република Македонија. Доколку имаше доволно пченица, тогаш зошто владата не пушти во оптек дел од стоковите резерви за да спречи покачување на цените на брашното и лебот, кои веќе и така драстично поскапеа, истакна Цветакн трипуновски од ВМРО ДПМНЕ.

Во продолжение ја пренесуваме прес конференцијата во целост:

Владата катастрофално менаџира и дозволи во последните година ипол, цената на брашното да се зголеми за речиси 40%. Главна причина за поскапувањето е зависноста од увозна пченица и брашно, кое е последица на намаленото домашно производство на пченица во последните 5 години додека СДСМ управува со државата.

Просечните годишни потреби на Македонија за пченица се некаде над 300.000 тони. Во последните неколку години кога СДСМ е на власт годишното производство се движи околу 240.000 тони, или 20% помалку од потребите. Но вака не беше секогаш.

Само за споредба во 2016 година, кога со владата управува ВМРО-ДПМНЕ произведено е над 300.000 тони пченица, тоа е сосема доволно и ги покрива годишните потреби на потрошувачка на државата.

По оваа година, производството на пченица драстично опаѓа. А вкупните површини посеани под пченица се намалени за 10.000 хектари во последните 5 години.

СДСМ ја стави Македонија во опасност, иако државата има можност за производство на доволно пченица за сопствените потреби поради лошите политики производството е намалено. Ова мора да се смени, затоа се потребни промени, затоа се потребни предвремени парламентарни избори.