Наместо невестата, на венчавката во Босна и Херцеговина пристигна нејзиниот адвокат

0
295

Во Босна и Херцеговина се одржа ИНТЕРЕСНА венчавка. Во Босанска Градишка во Република Српска на една свадбена церемонија присуствувал нејзиниот брат како полномошник наместо невестата.

Оваа информација ја потврди Божана Глувиќ, раководител на градското одделение за општа администрација. Според неа, случајот се случил во 2021 година бидејќи невестата не можела да дојде од странство поради пандемијата на коронавирус.

 

Инаку, при свадба во Република Српска, доколку некој од сопружниците има одредени причини, не мора да присуствува на неговата свадба. Законот за семејство на РС уредува дека надлежниот општински орган може да дозволи склучување на брак само во присуство на еден од брачните другари.

 

index.hr