(ВИДЕО) Граѓани тргнаа на „ноќна стража“ на гробот на Гоце – полицијата ги запре далеку од црквата Свети Спас

0
156

Народот се самоорганизираше преку социјалните мрежи и вечерва појдоа на ноќна стража на гробот на Гоце Делчев во дворот на Св. Спас. Поворката тргна од плоштадот Македонија кон вечното почивалиште на Делчев. Tука, беа сопрени од голема барикада обезбедена од полицијата на ул Самоилова, под Кале, објави Антропол.мк.

Народот којшто е насобран е револтиран за ваквата постапка на МВР и наредбите од власта за забрана на движење кон црквата Св. Спас.

Својот народ не може да го посети гробот на својот народен херој. Ова го прекршува и уставното право на македонскиот народ на слободно движење. Ние сме заробена и окупиран држава. Утре со обезбедување ќе ги пуштат Бугарите, но сопствениот народ, во сопствената држава нема право на слободно движење и оддавање на почит пред гробот на македонскиот херој Гоце Делчев.“

извор: Антропол.мк.