Бектеши по состанокот со најголемите ланци на супермаркети: Супермаркетите се согласиja за намалување на цените

0
560

Министерот за економија, Крешник Бектеши по денешниот состанок со најголемите ланци на супермаркети во земјава, информира дека дошле до заклучок дека има простор за намалување на цените на производите, и како добра волја и општествена одговорност, одлуката на Министерството за економија ќе биде усвоена и поддржана од вторник во делот на поевтинување.

Бектеши потенцира дека потрошувачите нема да се чувствуваат измамени. Според него, Министерството за економија ќе направи измени и дополнување на Законот за државен и пазарен инспекторат, каде што ќе ги зголеми ингеренциите на инспекторите на ДПИ, каде што ќе можат да постапат веднаш. Посочи дека до крајот на наредната недела, ќе го има и новото законско решение за нефер трговски практики, каде што ќе се укинат речиси над 20% од одредени давачки во ланецот трговија, што дополнително ќе влијае во намалување на цените.

Референтна цена од среда ќе биде една од цените од претходните месеци. Над 90% се производи со 5% ДДВ, кажа Бектеши на брифинг со новинарите.

Одлуката за кои производи ќе се намалат, е донесена согласно конкретни анализи, посочува министерот. Тој уверува дека маркетите стануваат се повеќе општествено одговорни и ги прават подготовките пред измените да влезат во сила. Според него, можат и уште преку викендов да ги намалат цените.