Секоја чест за мајката, првата седморка на светот полни 26 години

0
285

Оваа млада жена имаше необичен и исклучително тежок животен предизвик да порасне седум малечки

Лекарите беа речиси сигурни дека нивното раѓање нема да се случи бидејќи ризиците поврзани со бременоста изгледаа непремостливи. Сепак, Боби ги демантираше сите кога роди седум бебиња и покрај сите песимистички прогнози. Овие седум браќа и сестри ќе наполнат 26 години во ноември 2023 година.

Научниците имаат свои сомнежи.

Ова семејство, составено од 27-годишниот Кени и 29-годишната Боби, изгледаше како типично американско домаќинство. Тие веќе ја имаа ќерката Микајла, но сакаа да го прошират своето семејство и знаеја дека ќе им треба помош за тоа. За време на процесот на лекување на плодноста, парот бил предупреден за можноста за „повеќекратна“ бременост. Боби, ментално подготвена за уште две деца, набрзо открила дека нејзината проценка е далеку од реалноста.

Кени се сеќава на денот кога ѝ се јавил на сопругата, со нетрпение очекувајќи вести од нејзиниот ултразвучен преглед. Гласот на Боби затреперил кога ја праша за бројот на фетуси. Нејзиниот одговор „7“ ги остави и двајцата во неверување.

Бебињата се родени со помош на 40 експерти.

Експертите процениле дека дури и во случај на тројки, шансите за здраво дете без невролошки или физиолошки проблеми биле само 50% – речиси половина од сите повеќекратни бремености завршиле со спонтан абортус.

Специјалисти за високоризични бремености внимателно го следеле напредокот на Боби во текот на целата бременост и за среќа ништо не тргнало наопаку.

Седморката е родена девет недели предвреме во медицински центар во Ајова. На нивното породување присуствуваше тим од 40 специјалисти, вклучувајќи перинатолози, неонатолози, респираторни терапевти, медицински сестри и анестезиолози.

Тато беше „воодушевен“ и си замина.

Во пресврт на судбината, таткото донесе тешка одлука да замине, обземен од барањата да се грижи за седморката и трошоците што доаѓаат со тоа. Како резултат на неговото заминување, Боби се нашла во улога на самохрана мајка која одгледува седум деца.

Размислувајќи за своето животно патување за време на интервјуто за „Pronto“ во ноември 2022 година, Боби ги сподели предизвиците да ги осамостои нејзините деца по 25 години. „Тешко е кога веќе не им требаш толку многу“, искрена е таа.

 

 

 

 

zenskimagazin.mk