Македонското друштво Илинден Тирана по посетата на Јотова: Не ги забораваме бугарските ѕверства во Голо Брдо

0
196

Македонското друштво Илинден Тирана најостро ја осудува, како што ја нарекува, антимакедонската дводневна посета на бугарската потпретседателка Илијана Јотова на Република Албанија, каде што беше придружувана од бугарски универзитетски професори и академици, сето тоа во пресрет на пописот на населението во Република Албанија.

Програмата на нивната акција „Бугарите во Албанија“ предвидува отворање „неделно училиште на бугарски јазик во Елбасан“, а во Тирана промоција на книгата на Спас Тошев „Бугарите во Албанија“, како и отворање на бугарски јазик. Неделно училиште во село Големо Острени, Голо Брдо. На ваквите бугарски активности остро реагираат Македонците во Голо Брдо и Елбасан, како и во цела Република Албанија.

Според реакциите на жителите на селото Големо Острени и на целата област Голо Брдо, со ова се поткопува историската вистина дека во мугрите на 4 март 1916 година, бугарската војска за време на бугарската окупација на Голо Брдо го зазеде Елез Кочи и Ќазим Дука од село Големо Острени. По бруталното мачење, двајцата биле живи закопани во близина на реката во селото Верница, Голо Брдо. Со оглед на тоа што училиштето отворено од Јотова во Големо Острени го носи името на Елез Кочи, кој беше убиен од бугарските ѕверови, јасна е пораката дека Бугарите сакаат да ѝ кажат на младата генерација Македонци од Голо Брдо дека треба да ја заборават својата историја и жртвите на бугарските ѕверства. Според Македонците во Голо Брдо, ваквиот чин е неприфатлив и не смее да се повтори.

Македонското друштво Илинден Тирана, како претставник на Македонците од Република Албанија, се солидаризира со бројните реакции на македонското население во Голо Брдо. Воедно, сметаме дека е потребно на светската јавност да ѝ ја пренесеме пораката на Македонците од Голо Брдо, и јасно да го декларираме македонското чувство на Македонците од Голо Брдо. Од нив во повеќе наврати беше побарано да се изјаснат како Бугари. Македонците во Република Албанија велат дека отсекогаш биле Македонци и никогаш нема да бидат Бугари. Сепак, ниту овој јасен протест на Македонците во Република Албанија не ја спречи крајно гнасната намера на Бугарија да ја заведе светската јавност дека Македонците во Република Албанија се всушност Бугари. Во исто време, користејќи евтина пропагандна акција, се обидуваат да го избришат сеќавањето на крвавите бугарски акции, при кои беа убиени патриоти како Елез Кочи и Ќазим Дука.

Промоцијата на кампањата „Бугарите во Албанија“ има за цел да ја искриви вистината и да го прикаже македонското население во Република Албанија како Бугари. Сфаќаме дека оваа акција е неопходна за Бугарите кои сакаат да ги оправдаат своите асимилаторски постапки во Република Албанија пред земјите од Европската Унија, свесни дека нивното однесување е апсолутно неприфатливо што доаѓа од членка на демократска унија. Од друга страна, ваквата „посета“ на високи бугарски претставници на Република Албанија треба да ги „потсети“ албанските власти дека на претстојниот попис во земјава треба да се погрижат да се зголеми бројот на Бугарите, во однос на претходниот попис, во која немаше ниту еден самопрогласен Бугарин во Република Албанија. Уцената на Бугарите кон албанската Влада го поврзува приемот на Република Албанија во Европската Унија, а цената треба да ја платат Македонците во Република Албанија.

Ваквите насилни дејствија на бугарската политичка елита, насочени кон асимилација на Македонците во Албанија, се од старт осудени, бидејќи Македонците нема да бидат прифатат да се декларираат како Бугари – се вели во писмото на Македоснкото друштво Илинден во Албанија.

Извор: Македоснкото друштво Илинден во Албанија.