ПРОФИЛ – Мухамед Мохбер, вршителот на функцијата претседател на Иран до следното гласање

0
53

Мухамад Мохбер, кој ја извршуваше функцијата прв потпретседател од 2021 година, ќе ја преземе функцијата претседател на Иран за период од 50 дена, јавува Анадолу.

Со потврдувањето на смртта на иранскиот претседател Ебрахим Раиси и неговите придружници во пад на хеликоптер во планинското подрачје во северозападниот дел на Иран, неговиот заменик сега ќе го преземе кормилото.

Според иранскиот Устав, првиот потпретседател ја презема одговорноста во случај на смрт на актуелниот претседател на земјата на 50 дена.

Во овој период од 50 дена, привремениот Претседателски совет составен од првиот потпретседател, претседателот на Парламентот и шефот на правосудството ќе работат заедно на одржување ново гласање за претседател.

Мохбер, кој беше избран од Раиси за негов прв заменик по неговата убедлива победа на претседателските избори во 2021 година, претходно го предводеше Извршувањето на наредбата на имамот Хомеини (ЕИКО), исто така позната како Сетад, организација за социјална заштита под директна контрола на кабинетот на врховниот лидер.

Неговата висока позиција во ЕИКО во периодот помеѓу 2007 и 2021 година беше период од неговата кариера што го направи популарен во политичките кругови во земјата.

Пред тоа тој беше и претседател на одборот на Сина банка, приватна банкарска институција, како и заменик-гувернер на јужната провинција Кузестан.

Мохбер беше активен и за време на Иранско-ирачката војна во 1980-тите, кога служеше како волонтер во медицинскиот корпус на Иранските вооружени сили.

Во јули 2010 година, тој беше ставен на листата за санкции од Европската Унија како претседател на ЕИКО поради наводна вмешаност во „нуклеарни и балистички ракетни активности“. Тој беше отстранет од листата две години подоцна.

Останува нејасно кој ќе биде потенцијалниот конзервативен кандидат на новите избори, но фаворити се Мохбер и претседателот на Парламентот, Мухамад Багер Галибаф.

Мохбер, кој се смета за близок до иранскиот врховен лидер, може да има предност пред Галибаф, чие неимпресивно шоу на неодамнешните парламентарни избори нема да оди во негов прилог.

Извор: Анадолу.
фото: Анадолу.