(ВИДЕО) Внукот на Тито, Јошка Броз открива за што тагувал неговиот дедо на смрттна постела

0
571

„Мислам дека Македонскиот народ треба да признае една работа, немаше да ја има Македонија, ако не беше Тито. Мора и да признаат дека убаво живеевме и ако сакаме повторно убаво да живееме мора да гласаме за левите сили“, вели внукот на доживотниот претседател на некогашна Југославија Јосип Броз Тито,, Јошка Броз.

Целата левица треба да се соедини, да можат да биидат еден глас повеќе и да го повратат тоа што некогаш било добро, а да го избегнеме она што било лошо.
Имавме се, бесплатно школство, здравство, најдобрата полиција, војската беше четврта војна сила, бесплатни одмори, бањи … имавме се што ни беше потребно. Сето ова го изгубивме, но изгледа дека народот ова го заборави, или се плаши од Власта, вели Јошка Броз.

Броз за ONE MEDIA открива што Тито му кажал на смрттна постела, за што жалел најмногу, но отворено зборува за правната битка која години ја води за подароците од неговиот дедо, кои едноставно „исчезнаа“ и покрај тоа што тие му припаѓаа на семејството, како и за најтешкиот период на семејството по смртта на Тито.

Внукот на Тито раскажува како ги воспитувал своите внуци, се присети на неколку анегдоти, но и кажа дека тие како внуци на претседателот на Југославија немале никави привилегии, а како потврда за ова кажа дека лично тој прва година во средно училиште ја повторувал два пати.

Интервјуто со Јошка Броз може да го проследите во продолжение.