Казахстан: Бројот на приведени во настаните се доближи до 8.000

0
360

Бројот на приведени во настаните во Казахстан е зголемен на 7.939, пренесува Агенција Анадолија (АА).

Во соопштението на Министерството за внатрешни работи на Казахстан, ажурирани се податоците за приведените во операција во земјата која продолжува.

Се наведува дека заклучно со 10 јануари бројот на приведени е зголемен на 7.939.

На два пазара во Алмати приведени се 207 лица. Исто така се истакнува дека во операцијата се запленети 5 украдени автомобили и украдена стока, како што се компјутери, музички инструменти и оружје.

Меѓу другото, Комитетот за национална безбедност на Казахстан соопшти дека се неутрализирани 2 групи вклучени во настаните во Алмати.

Нагласено е дека овие групи учествувале на демонстрациите со цел да се наруши јавниот ред во градот од 4 до 8 јануари, а на местото каде што престојувале пронајдени се оружје и верски книги.

Текстот во целост на: Агенција Анадолија (АА).