Канада обезбеди престој за група авганистански граѓани кои беа згрижени кај нас

0
624

22 авганистански цивили, кои во изминатиот период престојуваа во Северна Македонија, добија престој во Канада. Денеска со лет од меѓународниот аеродром во Скопје заминаа вработени, соработници и членови на нивни семејства, на меѓународната организација „Отворено владино партнерство“.

Со ова продолжува успешната мисија за трајно решавање на статусот на мирољубивото население на Авганистан кое е во животна опасност од талибанскиот режим. Северна Македонија активно учествува грижејќи се за неколку стотини кои до сега пристигнаа во земјава. Повеќе институции и невладини организации се ангажирани пружајќи им ја сета помош и поддршка додека се сместени во објекти во Скопје. Вклучени се здравствени работници, волонтери на Црвениот крст, а со правна помош за обезбедување документи потребни за заминување во трети земји асистира Македонското здружение на млади правници.