Османи: Нашите дипломати од Украина се евакуирани преку безбедносен коридор

0
224

Амбасадорот на Македонија во Украина, Крум Ефремов, со уште двајца членови на нашата амбасада денеска го напуштија Киев, тие се дел од конвојот на ОБСЕ кој треба да ги спроведе преку Унгарија, Молдавија и да дојдат до Романија каде ќе бидат пречекани од нашиот амбасадорт.

– Ситуацијата, посебно во текот на ноќта во Киев е влошена,. Ние одлука за евакуација на нашите дипломати имаме донесено на денот на руската агресија во Украина, но поради отежнатите околности тие не беа во состојба да ја напуштат Амбасадата. Целиот овој период беа во скривница. Ние потоа преземавме неколку координации со наши партнери и успеавме пред половина час да ги извлечеме нашите дипломати преку безбедносен коридор и тие се веќе тргнати кон Молдавија, рече Османи.