Медведев: На Русија всушност повеќе не и се потребни дипломатски односи со Западот

0
422
Deputy chairman of the Russian Security Council Dmitry Medvedev speaks during a meeting with members of the Security Council in Moscow on February 21, 2022. - Russian President Vladimir Putin said on February 21, 2022, he would make a decision "today" on recognising the independence of east Ukraine's rebel republics, after Russia's top officials made impassioned speeches in favour of the move. (Photo by Alexey NIKOLSKY / Sputnik / AFP)

Поранешниот руски претседател Дмитриј Медведев рече дека на Москва не ѝ требаат дипломатски врски со Западот, по бранот санкции кон Русија објавени од западните земји.

Медведев, кој Владимир Путин го разреши од премиерската функција во 2020 година, а сега ја извршува функцијата заменик-претседател на Советот за безбедност на Москва, на руската социјална мрежа ВК напиша дека е време да се „стави катанец на амбасадите“.

Тој рече дека Москва ќе продолжи со инвазијата на Украина додека не ги постигне целите дефинирани од претседателот Владимир Путин. Не е јасно кои се точните цели на Путин, вели Би-би-си.

Медведев, исто така, го осуди исклучувањето на Русија од Советот на Европа, но се пофали дека тоа на Москва ѝ нуди можност да ја врати смртната казна во рускиот закон.