Орбан: Унгарија ќе ги поддржи сите санкции на ЕУ против Русија

0
522

Унгарија ќе ги поддржи сите санкции на Европската унија против Русија и нема да блокира ништо, изјави премиерот Виктор Орбан, говорејќи на украинско-унгарската граница.

„Унгарија јасно стави до знаење дека ги поддржува сите санкции, така што нема да блокираме ништо, она што можат да го договорат премиерите на Европската унија, ние го прифаќаме и го поддржуваме. Ова е време да бидеме обединети. Тоа е војна“, рече тој, додавајќи дека мировните напори се најважни.

За Унгарија беше објавено дека е една од неколкуте земји од Европската унија кои сè уште се трудат да ја поддржат акцијата за запирање на пристапот на Русија до глобалниот платен систем СВИФТ, нешто што Киев го бараше, велејќи дека тоа веднаш ќе влијае на руската економија.