(Видео) Ковачевски – Вархељ: Почетокот на преговорите за Македонија не смее да чека ни ден повеќе

0
240

Како дел од работната агенда за учество на инвестицискиот самит на Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) во Лондон, претседателот на Владата, Димитар Ковачевски, се сретна со еврокомесарот за проширување и соседска политика на ЕУ, Оливер Вархељ.

На средбата, на која присуствуваа и вицепремиерот Фатмир Битиќи и министерот Фатмир Бесими, премиерот Ковачевски и комесарот Вархељ се согласија дека се создадени услови за забрзување на процесот на наоѓање решенија на релација Скопје – Софија. Европската интеграција на Северна Македонија не смее да се одлага ниту ден повеќе и затоа неопходно е да се искористат француското претседателство и поволниот амбиент што постои во моментот за изнаоѓање решенија, нагласија двајцата соговорници.

На средбата беше истакнато дека Западен Балкан е европски регион и дека интеграцијата на земјите од овој регион подразбира и нивно членство во Европската Унија.

На економски план, премиерот Ковачевски ја истакна одличната соработка со ЕБОР, која со поддршката на големите инфраструктурни проекти го следи развојот на Северна Македонија и учествува во забрзувањето на процесите за постигнување на европските стандарди како една од главните цели на политиките на финансиските институции на ЕУ.

Премиерот Ковачевски на средбата нагласи дека во контекст на новите глобални предизвици со кои се соочува светот, Владата на Северна Македонија внимателно ја следи и ги презема сите активности за да се одржи постојната поддршка на странските и домашните инвестиции, како и да се елиминираат потенцијалните негативни ефекти врз економска активност во земјата.

Во однос на утврдувањето и развојот на стратешките инвестиции на полето на енергетската транзиција во државата и решавање на предизвиците од енергетската криза, еврокомесарот Вархељ најави соодветна поддршка за Северна Македонија преку европските институции.