ОН ја усвоија Резолуцијата со која се осудува руската инвазија на Украина

0
460

На денешната седница на Генералното собрание на ОН, Македонија застана на страната на мнозинството и гласаше за Резолуцијата, што ја поддржаа 141 земја, пет држави гласаа „против“, а 35 „воздржани“.

„За“ Резолуцијата гласаше и Србија, и покрај одбивањето да се приклучи кон санкциите на ЕУ за Русија.

Освен Русија, против Резолуцијата на Он гласаа и Белорусија, Северна Кореа, Еритреа и Сирија.

Меѓу земјите што се воздржани се Кина, Ерменија, КубаИндија, Иран и Ирак…

 

Усвоената резолуција ја потврдува посветеноста на суверенитетот, независноста, единството и територијалниот интегритет на Украина, во нејзините меѓународно признати граници.