Германската влада го назначи Мануел Сарацин за специјален претставник за Западен Балкан

0
619

Мануел Сарацин е новиот германски специјален владин ополномоштеник треба да помогне во пристапното напредувањето на земјите од Западен Балкан кон ЕУ, како и во унапредување на еколошката трансформација на индустрискиот и енергетскиот сектор во регионот, објави DW.

Во чекалницата за прием во ЕУ се наоѓаат кандидатите Северна Македонија, Албанија, Црна Гора и Србија, а подоцна треба да следат БиХ и Косово.

Мануел Сарацин припаѓа на Партијата на Зелените, од 2008 до 2021 година беше член на Бундестагот.
Германската министерка за надворешни работи Аналена Бербок изрази задоволство од одлуката за именување на Мануел Сарацин за специјален ополномоштеник на германската владата за земјите од Западен Балкан.

Бербок истакнува дека го цени Сарацин посебно поради тоа што знае со колкава страст тој се ангажира за регионот.

извор: DW