Откриени уште 169 нерегистрирани детски гробови на место на црковен интернат во Канада

0
310

На местото на поранешен црковен интернат во Алберта, Канада, пронајдени се 169 детски гробови кои не се видливи во официјалната евиденција, пренесува Агенција Анадолија (АА).

Сиднеј Халкроу, шефот на Првите Нации во Северна Алберта, на прес-конференција соопшти дека се откриени 169 детски гробници на местото на поранешен црковен интернат за време на тековната работа со подземен радар за скенирање и со дронови.

„Нашите мали воини чекаа да ги најдеме. Сега ќе се погрижиме да почиваат во мир. И еден гроб да се најде е премногу. Пронаоѓање на толку многу гробови е несфатливо“, рече со насолзени очи Сиднеј Халкроу.

Во мала просторија која припаѓа на Црковниот интернат „Св. Бернард“ пронајдени се гробови на 169 деца.

Киша Супернант, директор на Институтот за автохтона археологија при Универзитетот „Алберта“, истакна дека 54 гроба се наоѓаат веднаш до женскиот манастир, додека останатите 115 се пронајдени на градските гробишта.

Супернант, истакнувајќи дека некои членови на семејствата се исто така на списокот на оние кои починале во училиште, рече: „Секое од овие деца беше сакано во своето семејство, но никој не сноси одговорност за нивната смрт.“

Црковниот интернат „Св. Бернард“, отворен во 1894 година од страна на Римокатоличката црква, функционирал до 1961 година. Во некои записи е познат и како Црковен интернат „Грауард“.

‒ Пребарувањето ќе се врши уште на две различни точки

Текстот во целост на: Агенција Анадолија (АА).