Прекината е евакуацијата на цивилите од Мариопол, рута за евакуација не е безбедна

0
311

Властите во Мариопол одлучија да ја запрат евакуацијата на цивилите од градот поради руското гранатирање.

Заменик-градоначалникот на Мариопол Серхи Орлов за Би-Би-Си  изјави дека Мариупол е под постојано гранатирање, исто како и самата рута за евакуација.

„Не е безбедно да се оди по тој пат поради борбите“, рече тој.

Градскиот совет на Мариупол објави одложувањето на евакуацијата од градот.

Во објава на Телеграм, Советот информира дека полицијата користи мегафони за да ги информира жителите за најновите информации за евакуацијата и нејзиното одложување.Во објавата се вели дека во моментов се водат преговори со Русија за воспоставување на прекин на огнот и обезбедување на безбеден хуманитарен коридор надвор од градот.

Претходно, и Украина и Русија соопштија дека е договорен привремен прекин на огнот околу градовите Мариопол и Волноваха.