More

  Раст на трошоците за живот во февруари, еве што покажува најновиот извештај на ДЗС

  Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на трошоците на животот во февруари 2022 година, во однос на претходниот месец, изнесува 101.0, а индексот на цените на мало изнесува 101.2.

  Пораст на индексите на трошоците на животот во февруари 2022 година, во споредба со претходниот месец, е забележан кај цигарите за 6.6 %, свежиот и разладениот зеленчук, освен компирите и другите коренести плодови за

  4.3 %, кафето, чајот, какаото за 2.7 %, виното за 1.0 %, свежото и разладеното овошје за 0.8 %, жестоките пијалаци за 0.7 %, лебот и житата, рибата и морските плодови, маслото и маснотиите за 0.6 %, шеќерот, џемот, медот, чоколадата и кондиторските производи за 0.5 %, прехранбените производи, неспоменати на друго место за 0.2 %.

  Во февруари, исто така, пораст на индексите на трошоците на животот е забележан и кај собирањето на отпадните води за 14.2 %, течните горива за домаќинствата за 8.8 %, горивата и мазивата за сопствените превозни средства за

  7.4 %, патниот патнички транспорт за 4.3 %, велосипедите за 4.2 %, домашните услуги и услугите за домаќинствата за

  4.0 %, гасот за домаќинствата, парамедицинските услуги за 3.5 %, големите електрични апарати за домаќинствата за 2.7 %, медиумите за снимање за 2.6 %, моторните возила за 2.0 %, снабдувањето со вода за 1.8 %, стаклените садови, кујнскиот прибор и другата опрема за 1.6 %, услугите за одржување и поправки на живеалиштето, опремата за прием, снимање и репродукција на звук и слики, другите печатени материјали, канцеларискиот материјал и материјалите за цртање за 1.3 %, другите медицински производи, рестораните, кафулињата и сл. за 1.1 %, ткаенините за изработка на облека, чистењето, поправката и изнајмувањето облека, домашните миленици и сродните производи за 0.8 %, стоматолошките услуги, фотографската и кинематографската опрема и оптичките инструменти, услугите за рекреација и спорт за 0.7 %, малите алатки и останатите додатоци, медицинските услуги, другите услуги за опрема за сопствен превоз, игрите, играчките и хобијата, градините, растенијата и цвеќињата, накитот, часовниците и рачните часовници за 0.6 %, поправките на мебелот, покуќнината и покривките за подот, фармацевтските производи, фризерските салони и центрите за разубавување за 0.5 %, текстилот за домаќинствата, електричните апарати за лична хигиена за 0.4 %, другите услуги поврзани со станот неспоменати на станот за 0.3 %, другата облека и додатоците за облека, информатичката опрема за обработка на податоците, другите лични предмети за 0.2 %.

  Намалување на индексите на трошоците на животот во февруари 2022 година, во споредба со претходниот месец, е забележано кај пивото за 1.1 %, минералната вода, газираните пијалаци, соковите од овошје и зеленчук за 0.2 %.

  Исто така, намалување на индексите на трошоците на животот е забележано и кај воздухопловниот патнички транспорт за 14.4 %, туристичките аранжмани за 2.5 %, услугите за сместување за 2.1 %, обувките за 0.9 %, мебелот и покуќнината за 0.4 %.

  Индексот на трошоците на животот во февруари 2022 година, во однос на февруари 2021 година, бележи зголемување од 7.6 %, а индексот на цените на мало бележи зголемување од 8.6 %.

  spot_img
  spot_img

  Последни Вести

  spot_imgspot_img

  Слични Вести

  Skopje
  broken clouds
  17.8 ° C
  17.8 °
  17.8 °
  82 %
  0.5kmh
  75 %
  Tue
  28 °
  Wed
  28 °
  Thu
  27 °
  Fri
  28 °
  Sat
  19 °
  spot_imgspot_img