(ВИДЕО) Почина човекот на кого му беше трансплантирано срце на генетски модифицирана свиња

0
383

Дејвид Бенет (57), кој доби генетски модифицирано свинско срце во јануари, почина во вторникот. Неговата состојба во последните денови почна да се влошува, а во средата болницата објавија дека починал, јавуваат светските медиуми.

Бенет беше првиот пациент кој доби орган од животинско потекло генетски модифициран за да спречи отфрлање кај луѓето. Во моментот на неговата смрт не е идентификувана очигледна причина, а истражувачите планираат да направат детален преглед на неговата смрт и да ги објават резултатите.

Трансплантацијата, иако му даде уште само два месеци живот, значи многу за истражувањето, кое ќе помогне да се реши недостигот од човечки органи.

До трансплантацијата, Бенет беше врзан за кревет и прикачен на машина за бајпас од октомври 2021 година. Кога дозна дека нема друга опција – бидејќи не ги почитува медицинските препораки – се согласи да добие генетски модифицирано свинско срце за кое се надеваше дека ќе му помогне .да премости одреден период додека не ги исполни условите за човек.

Новото срце работеше добро со недели, без знаци на одбивање. Иако беше слаб од многу лежење во кревет, тој беше на рехабилитација и можеше да седне и да го гледа „Супер Боул“ со својот терапевт, а еднаш дури и пееше.