ВРЕМЕПЛОВ- Првиот брод поминал низ Суецкиот канал во 1867година

0
128

1600 На Кампо деи Фјори (денес плоштад) во Рим, бил жив запален Џордано Бруно за ерес.

1867 Првиот брод минал низ Суецкиот Канал.

1904 Операта „Мадам Батерфлај“ од Пучини е премиерно претставена во Миланската Скала.

1946 Во Скопје е основано Здружението на професионалните новинари во Македонија. За прв претседател беше избран Мито Хаџивасилев – Јасмин.

1947 Во Битола почна со работа Нижото музичко училиште, кое во 1962 година прерасна во Средно музичко училиште.

1997 Пакистанскиот претседател Фарук Легари кој во ноември 1996 година ја распушти Владата на Беназир Буто, го наименува Наваз Шариф за нов премиер.

 

Од Википедија — слободната енциклопедија