Чудо во манастирот Тумане, под столетните камени плочи пред мајсторите и монасите се појави гробот на свети Зосим Тумански

0
233

Под столетните камени плочи пред мајсторите и монасите се појави гробот на свети Зосимос Тумански

Големото откритие се случи во четвртокот во манастирот Тумане. Додека браќата од манастирот го надгледуваа обновувањето на подот од црквата, под вековните камени плочи пред мајсторите и монасите, прво се појави сводот, а потоа и остатокот од гробот на Свети Зосим Тумански, чудо. работник и патрон на Туманскиот манастир.

– Решивме да го покриеме гробот со стакло за да можат верниците да го видат местото каде што е погребан свети Зосим, ​​поради што доаѓаат на ова место. Тие доаѓаат да му се поклонат, да бараат и да добијат благослов. Сега ќе можат да се поклонат на гробот на светителот кој низ вековите на многумина им донел исцеление и спасение. Веруваме дека на верниците ќе им значи многу, како и нам – рече игуменот. Нашле и слика од Јаков Тумански

Четвртокот и реновирањето на манастирот во Тумане донесе уште една добра вест. Како што објасни игуменот Димитрије Плеќевиќ, при уредувањето на оставнината на една од постарите монахињи, пронајдена е фотографија од свети Јаков Тумански, која на христијанскиот свет конечно му донесе сознание за тоа како навистина изгледа овој светител.

 

365srbija.com