Украина прогласи вонредна состојба

0
429

Советот за безбедност и одбрана на Украина соопшти дека донел одлука за прогласување на 30-дневна вонредна состојба во целата земја, со исклучок на регионите Доњецк и Луганск, јавува Агенција Анадолија (АА).

Претседателот на Советот, Олексиј Данилов, изјави дека вонредна состојба ќе биде прогласена во целата земја, освен во регионите Доњецк и Луганск, и дека одлуката мора да биде одобрена од Парламентот во рок од два дена.

Наведувајќи дека вонредната состојба може да биде продолжена за уште 30 дена доколку тоа биде потребно, Данилов потсети дека од 2014 година веќе има слични практики со вонредната состојба во регионите Доњецк и Луганск.

извор: Агенција Анадолија (АА).