Киев се разбуди со нова реалност

0
407

Првите удари дојдоа нешто по 5 часот наутро во четвртокот, ставајќи дефинитивен крај на секоја шпекулација за тоа што има намера да направи рускиот претседател Владимир Путин.

 

Само неколку минути претходно, Путин објави дека наредил воена операција во Украина. Сега жителите на Киев можеа да ги слушнат последиците од прва рака.

 

Експлозиите доаѓаа од одредена далечина од центарот на градот, но беа јасно звучни низ главниот град на Украина, длабоката бучава пробиваше низ тивкото рано утро.

 

На жителите на Киев им е кажано да останат дома и да спакуваат торба со потребните работи, во случај да треба нагло да заминат.

Низ градот, црвените стрели насликани на ѕидовите ги означуваат локациите на најблиските засолништа за бомби. Градот првпат ги постави по распадот на војната на истокот од земјата во 2014 година, но неодамна беа повторно обоени, за да не се пропуштаат.

 

Во 6:18 часот, два часа пред почетокот на училишниот ден, родителите на децата кои го посетуваат училиштето Иван Франко во срцето на Киев добија порака во која ги информираа децата да останат дома во четврток. Часовите се движат онлајн, но ќе продолжат.

 

Потоа, веднаш по изгрејсонцето, во 7 часот наутро, за прв пат се вклучија сирените за воздушен напад.

 

Додека улиците во центарот на градот беа мирни и тивки, речиси никој не шеташе наоколу, автопатите што се движеа подалеку од Киев беа многу попрометни од вообичаеното со густ сообраќај кој се движеше северозападно.

СИ-ЕН-ЕН