Русија забрани британски авиони да влезат во нивниот воздушниот простор

0
252

Москва денеска забрани сите авиони поврзани со Велика Британија, вклучувајќи и транзитни летови, да влезат во рускиот воздушен простор. Одлуката следува откако рускиот превозник „Аерофлот“ беше спречен да лета над Велика Британија, по нападот врз Украина.

„Донесена е рестрикција за користење на рускиот воздушен простор, се однесува на летови на авиони во сопственост, изнајмени или управувани, од организација поврзана со, или регистрирана во, Велика Британија“, се наведува во соопштението на воздухопловната управа на „Росавијација“.

Одлуката стапува на сила од 11 часот, по локално време.