Сателитските снимки го покажуваат обемот на катастрофата во Турција

0
283

Комбинација од сателитски снимки објавени од американската компанија за вселенска технологија Maxar Technologies ги прикажува истите локации пред и по земјотресот во Турција. Фотографиите го прикажуваат Ислахије, град во југоисточна Турција кој беше тешко погоден од разорните земјотреси.

Првите фотографии се направени од вселената на 4 октомври 2022 година, а втората на 7 февруари 2023 година, по моќниот земјотрес со јачина од 7,8 степени според Рихтеровата скала што го погоди регионот, проследен со уште еден земјотрес со јачина од 7,5 степени.

 

Погледнете ги фотографиите пред и потоа.

 

index.hr