Татко и две деца од Македонија безбедно евакуирани од Газа

0
52

Вчера тројца државјани на Република Македонија (татко и две деца), безбедно ја напуштија Газа и во придружба на вршителот на работи во нашата Амбасада во Каиро, Елма Алторок беа упатени кон египетскиот главен град, а од таму кон Македонија. Со нив, преку Рафах се евакуираше и мајката на децата, која има палестинска патна исправа, информира МНР.

Во Газа има уште двајца наши граѓани, брачен пар, кои се исто така вклучени во официјалните листи за евакуација, но нивното напуштање на Газа зависи од околностите на терен, односно безбедносната проценка кој дел од Газа е најпогоден, а со тоа и потребата за итна евакуација на странските државјани-велат во МНР.