Стоилковски обелодени СКАНДАЛ: Директорка на ЈП од СДСМ распишала тендер за мала хидроцентрала среде избори, единствен понудувач и добитник е директорот на ТЕЦ Неготино од СДСМ

0
347

Денеска ќе отворам еден скандал, една афера, за тоа како се злоупотребувани позиции од истакнати функционери од СДСМ од Неготино, за вонправно да се стекнат со имотноправна корист! И тоа спротивно на Изборниот Законик и со злоупотреби во делот на јавните набавки, истакна портпаролот на ВМРО ДПМНЕ, Наум Стоилковски.

Во продолжение ја пренесуваме прес конференцијата во целост:

Директорот на ТЕЦ Неготино и висок функционер во СДСМ, Небојша Стојановиќ од Неготино, преку неговата семејна фирма ХЕМ Алијанс чиј сопственик е неговиот татко, а управител неговата сопруга, во нетранспарентна постапка за јавна набавка, со низа пропусти и недоследности, успеал да добие тендер за изградба на мала хидроцентрала на системот за водоснабдување Лукар, преку јавно приватно партнерство со ЈП Комуналец Неготино.

Тендер на ЈП Комуналец, чија што директорка е Марина Бојаџиева, бил распишан и објавен на првиот ден од изборната кампања за локалните избори 2021 година, односно на 27.09.2021 година, што е во спротивност со Изборниот Законик кој децидно вели дека за време на кампања забрането е објавување на тендери од страна на јавни институции.

Небојша Стојановиќ, користејќи го моментот кога целото внимание на јавноста е насочено кон изборите, од позиција на директор на ТЕЦ Неготино и висок функционер на СДСМ, веројатно се потпрел на своето партиско и политичко влијание за објавување на тендер во своја полза. И на тој тендер е и единствен понудувач!

Директорката на ЈП Комуналец од Неготино Марина Бојаџиева, иако била пристигната само една понуда на овој тендер, не го искористила своето законско право да го поништи тендерот. Среќниот добитник за изградба на мала хидроцентрала на системот за водоснабдување Лукар е директорот на ТЕЦ Неготино и висок функционер во СДСМ, Небојша Стојановиќ.

Институциите почитувани мора да реагираат, а директорката на ЈП Комуналец од Неготино Марина Бојаџиева мора да одговори:

Зошто тендерот е објавен на првиот ден од предизборната кампања?

Дали за предметот на јавна набавка е изработен елаборат за животна средина како законска обврска?

Дали е спроведена јавна расправа и колку граѓаните биле запознаени со намерата за изградба на мала хидроцентрала на системот за водоснабдување Лукар?

Дали формираната Комисија за евалуација на понудите ги исполнила законските критериуми?

Дали во годишниот план за јавни набавки на ЈП Комуналец била предвидена ваква крупна јавна набавка?

Повеќе од очигледно е дека се работи за типична манипулација на СДСМ и користење на партиски и политички влијанија за лична корист.

Институциите мора да реагираат, во спротивно одобруваат незаконско работење, тендери и партиски злоупотреби за лични цели.

Македонија со СДСМ нема иднина!