Новиот бугарски министер за одбрана Заков: Загарантирана е безбедноста на Бугарија во Црно Море

0
258

Новиот бугарски министер за одбрана Драгомир Заков откако положи заклетва истакна дека доколку има потреба силите на НАТО може да бидат стационирани на бугарска територија, но под одредени услови, јави дописникот на МИА од Софија.

– Бугарија е членка на НАТО и зборот НАТО не е валкан збор. Доколку е потребно, претпоставувам дека сите Вие ​​би се чувствувале побезбедни доколку треба да дојдат силите на НАТО, но тоа ќе се направи по одредена процедура, истакна Заков.

Тој додаде дека е загарантирана безбедноста на Бугарија на црноморската граница.
– НАТО веќе ги активира плановите за одговор. Црното Море е дел од оваа област на одговорност на НАТО, така што можете да бидете апсолутно сигурни дека Црното Море е безбедно.