Завршија преговорите, договорени се коридори за евакуација на цивилите

0
348

Министерствата за одбрана на Русија и Украина го договорија форматот на коридорот за излез на цивили, изјави помошникот на рускиот претседател Владимир Медински по втората рунда преговори меѓу Москва и Киев. Украина и Русија се договорија заеднички да обезбедат хуманитарни коридори за евакуација на граѓаните, испорака на храна и лекови, изјави советникот на украинскиот претседател Михаил Подољак.

Тој посочи дека Киев не ги добил резултатите на кои сметала украинската страна при преговорите со Русија.

▪️Украинската делегација не ги доби резултатите што ги очекуваше и ќе го продолжи дијалогот во третата рунда преговори.

▪️Планирано е што поскоро да се одржи третата рунда руско-украински преговори.

▪️Детално се дискутираше за хуманитарниот аспект. Многу градови се опколени, има проблеми со храна и лекови.

▪️Страните наскоро ќе создадат канали за комуникација и интеракција за организирање хуманитарни коридори.